nedeľa 19. októbra 2014

Kapustovo - hrachové subzi v hlinenom hrnci

Hlinený hrniec si vopred pripravíme ako vždy. Teda namáčame ho vo vode tak, aby bol celkom ponorený. Máčame ho minimálne 10 minút, najlepšie pol hodiny a dlhšie. Potom ho dáme na mierny oheň, ktorý postupne zvyšujeme a hrniec pomaly zahrievame. A môžeme pokračovať už vo varení..


IMG_6224



ČO POTREBUJETE:

asi 500g hlávku kapusty
veľká hrsť hrachu (čerstvý lúpaný alebo mrazený)
olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
1 veľká cibuľa
1 väčšia paradajka
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
soľ
1 plochá lyžička garam masala
hrsť čerstvej koriandrovej vňate 


IMG_6233



AKO POSTUPOVAŤ:

Kapustu si posekáme nadrobno. Keď je hlinený hrniec zahriaty, oheň zmiernime a dáme doňho olej. Pridáme rímsku rascu a pol minúty ju pražíme. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a restujeme ďalšiu pol minútu.

1


Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka. Potom pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a restujeme domäkka.

2


Potom pridáme mletú kurkumu, mletý koriander, chilli korenie a premiešame. Restujeme asi pol minúty. Pridáme nasekanú kapustu, hrach a soľ, premiešame a pod pokrievkou dusíme 10 minút. Nepodlievame, kapusta si šťavu pustí.

3


Po 10 minútach dusenia pridáme garam masala a nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a hrniec odložíme z ohňa. Hlinený hrniec má tú výhodu, že si dlhšie udržuje teplotu, a preto sa v ňom zelenina bude aj naďalej dusiť, aj keď ho odstavíme z ohňa. Preto ešte odstavený hrniec na 5 minút necháme zakrytý.

4


Podávame s plackami, napríklad Chapati.



IMG_6227


štvrtok 9. októbra 2014

Šampiňónová bruschetta / Mushrooms bruschetta

... tak alebo topinka 🍞


IMG_5898



ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov 
4-5 strúčikov cesnaku
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie 
chlieb na topinky


IMG_5892



AKO POSTUPOVAŤ:

Šampiňóny očistíme a nakrájame. Cesnak očistíme a nakrájame na tenké plátky. V panvici zohrejeme olej. Vhodíme doňho cesnak a necháme ho speniť a rozvoňať. 

1


Pridáme nakrájané šampiňóny a na silnom ohni ich asi 5 minút restujeme. Nepremiešavame príliš často, aby pekne zhnedli. 

2


Hotové šampiňóny odložíme z ohňa, pridáme soľ a čierne korenie, premiešame. 

3


Kým sa pripravujú šampiňóny, nakrájame chlieb a opečieme na troške oleja dohneda. 


* * *

Chlieb dáme na tanier a naň uložíme orestované šampiňóny. Tadá, dobrú chuť 😋 


IMG_5897

utorok 30. septembra 2014

Uhorkový šalát s tandoori masala a koriandrom / Cucumber salad with tandoori masala and coriander


IMG_5781



ČO POTREBUJETE:

uhorky (použila som perzské)
štipka čiernej soli (Kala namak)
tandoori masala podľa chuti a množstva uhoriek
troška cukru
nasekaná čerstvá koriandrová vňať
citrónová šťava


IMG_5783



AKO POSTUPOVAŤ:

Uhorky umyjeme, nakrájame, pridáme zbytok surovín, všetko dobre premiešame a môžeme podávať.

IMG_5772


Perzská uhorka

IMG_5794

piatok 26. septembra 2014

Toor dal chutney


IMG_5627


ČO POTREBUJETE:

1/2  hrnčeka toor dal
1 sušená červená chilli paprička 
1/4 lyžičky rímskej rasce
1/4 lyžičky tamarindovej pasty (alebo citrónová šťava)
voda podľa potreby
soľ

1 plná lyžička ghee
1/3 lyžičky tmavých horčičných semien
1/3 lyžičky urid dal
štipka asafoetida
2 nadrobno nakrájané cesnaky
niekoľko karí lístkov 


IMG_5630



AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal opečieme nasucho na panvici, kým nezavonia orieškovo. Nesmie stmavnúť. Premiešavajte ho, aby sa opiekol rovnomerne. Odložíme ho potom bokom vychládnuť.

1


Medzitým si nasucho opečieme chilli papričku a rímsku rascu. Rasca musí zavoňať. Odložíme na tanierik vychládnuť. Opečený toor dal, chilli a rímsku rascu dáme do mixéra a vymixujeme na prášok. Pridáme tamarindovú pastu a trocha vody a znova premixujeme.

2

3


Chutney preložíme do misky a pridáme soľ. Premiešame.

4


V hrnci zohrejeme ghee. Pridáme horčičné semienka, urid dal a asafoetida, pár sekúnd oprážame. Pridáme cesnak a  karí lístky a oprážame, kým cesnak nezavonia. Pozor, aby urid dal veľmi nestmavol. Toto vylejeme spolu s ghee do chutney a premiešame.


5


Môžeme podávať ihneď alebo vychladené. Najlepšie chutí s rôznymi plackami ako Dosa, Ghavan..



IMG_5635

utorok 23. septembra 2014

Nakladané uhorky

Malé uhorky na zaváranie som v Indii veru ešte nikde nevidela predávať. V špecializovaných obchodoch s dovozovým tovarom som párkrát videla predávať zavárané uhorky, ale malý pohár stál okolo 200 rupií. Ale načo míňať na kupované, keď sa to dá aj doma, zo šalátových a tak jednoducho? Teraz už aj granadír bude chutiť inak, lebo k nemu sa hodí jedine zaváraná uhorka.


Nakladane uhorky



ČO POTREBUJETE (na 1 pohár):

1-2-3ks uhoriek (perzských alebo anglických)
(koľko sa vám zmestí do 1 pohára)

nálev:
400ml vody
100ml octu (použila som biely chilli ocot)
2 lyžice kryštáľového cukru
soľ

ďalej:
1 bobkový list (ja som dala ázijský Tej patta)
čerstvý kôpor
2 strúčiky cesnaku
1 menšia mrkva
1/2 lyžičky koriandrových semienok
1/2 lyžičky žltých horčičných semienok
4-6 ks guľatého čierneho korenia
1/3 lyžičky feniklových semienok


Nakladane uhorky



AKO POSTUPOVAŤ:

Pohár sterilizujeme vo vriacej vode. Na jeho spodok vložíme kôpor, umytý bobkový list (ja som použila ázijský Tej patta) a strúčiky cesnaku. Uhorku poriadne poumývame, prekrojíme pozdĺžne na štvrtiny (ak by sa po dĺžke nevmestila do pohára, prekrojte ju najprv na polovicu) a vložíme do pohára. Poumývame a okrájame mrkvu a vložíme k uhorkám do pohára.

V kastróliku dáme zovrieť vodu, cukor, soľ a ocot na nálev. Vychládnutým nálevom zalejeme uhorky.

Pridáme koriander, horčičné semienka, čierne korenie a feniklové semienka, pohár tesne uzavrieme a vložíme do chladničky.

Najlepšie sú po týždni uskladnenia v chladničke, nie skôr.

Nakladane uhorky



Podávame ako prílohu, pridávame do šalátov, do nátierok... 


Nakladane uhorky