utorok 30. septembra 2014
utorok 23. septembra 2014
Nakladané uhorky
Malé uhorky na zaváranie som v Indii veru ešte nikde nevidela predávať. V špecializovaných obchodoch s dovozovým tovarom som párkrát videla predávať zavárané uhorky, ale malý pohár stál okolo 200 rupií. Ale načo míňať na kupované, keď sa to dá aj doma, zo šalátových a tak jednoducho? Teraz už aj granadír bude chutiť inak, lebo k nemu sa hodí jedine zaváraná uhorka.
ČO POTREBUJETE (na 1 pohár):
1-2-3ks uhoriek (perzských alebo anglických)
(koľko sa vám zmestí do 1 pohára)
(koľko sa vám zmestí do 1 pohára)
nálev:
400ml vody
100ml octu (použila som biely chilli ocot)
2 lyžice kryštáľového cukru
soľ
ďalej:
1 bobkový list (ja som dala ázijský Tej patta)
čerstvý kôpor
čerstvý kôpor
2 strúčiky cesnaku
1 menšia mrkva
1 menšia mrkva
1/2 lyžičky koriandrových semienok
1/2 lyžičky žltých horčičných semienok
4-6 ks guľatého čierneho korenia
1/3 lyžičky feniklových semienok
1/3 lyžičky feniklových semienok
AKO POSTUPOVAŤ:
Pohár sterilizujeme vo vriacej vode. Na jeho spodok vložíme kôpor, umytý bobkový list (ja som použila ázijský Tej patta) a strúčiky cesnaku. Uhorku poriadne poumývame, prekrojíme pozdĺžne na štvrtiny (ak by sa po dĺžke nevmestila do pohára, prekrojte ju najprv na polovicu) a vložíme do pohára. Poumývame a okrájame mrkvu a vložíme k uhorkám do pohára.
V kastróliku dáme zovrieť vodu, cukor, soľ a ocot na nálev. Vychládnutým nálevom zalejeme uhorky.
Pridáme koriander, horčičné semienka, čierne korenie a feniklové semienka, pohár tesne uzavrieme a vložíme do chladničky.
Najlepšie sú po týždni uskladnenia v chladničke, nie skôr.
Podávame ako prílohu, pridávame do šalátov, do nátierok...
piatok 19. septembra 2014
Hrnčekové knedle / Bread stuffing in mug
ČO POTREBUJETE (na 5ks):
4 rožky
(alebo 8ks sendvičového chleba)
(alebo 8ks sendvičového chleba)
3 vajíčka
300ml mlieka
90g masla
(alebo ghee)
(alebo ghee)
180g múky
(použila som maida)
(použila som maida)
1 plochá lyžička prášku do pečiva
soľ
(aj rožky sú slané, takže opatrne s ňou)
(aj rožky sú slané, takže opatrne s ňou)
olej a múka na vymastenie a vysypanie hrnčekov
AKO POSTUPOVAŤ:
Ja som si pripravila 5 hrnčekov. Ako prvé si ich vymastíme olejom a vysypeme múkou, odložíme bokom do ďalšieho použitia.
Rožky si pokrájame na kocky a zalejeme ich rozpusteným maslom. V mlieku rozmiešame žĺtky, troška soli a tiež to vylejeme na pokrájané rožky. Necháme túto zmes chvíľu postáť. Zatiaľ si z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
K namočeným rožkom pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a premiešame. Nakoniec zľahka primiešame vyšľahané bielka. Lyżicou túto zmes rozdelíme do pripravených hrnčekov, asi do 2/3 veľkosti hrnčeka.
Do veľkého hrnca dáme zovrieť vodu. (Voda musí siahať do výšky 3/4 hrnčeka po ich vložení.) Keď voda začne vrieť, vložíme do nej hrnčeky s plnkou. Ak by vody bolo málo, dolejeme vriacu vodu. Hrniec prikryjeme a knedle varíme 40 minút.
Potom hrnčeky vytiahneme, nožom prejdeme po obvode plnky v hrnčeku, aby sme ju uvoľnili od hrnčeka, ak by sa niekde prilepila. Ale ak sme hrnček dobre vymastili a vysypali, nemalo by sa to stať. Potom už len vyklopíme, nakrájame na kolieska a môžeme podávať.
štvrtok 18. septembra 2014
Baklažánové karí / Brinjal curry
ČO POTREBUJETE:
9ks baby baklažánov
soľ
olej
6ks guľatého čierneho korenia
2 tobolky zeleného kardamómu
1 lyžička koriandrových semien
2 zelené chilli papričky (pre viac pálivé karí použite viac papričiek)
2 stredne veľké červené cibule
troška vody na vymixovanie pasty
1 lyžička ghee
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 väčšia paradajka
200ml kokosového mlieka
hrsť čerstvej koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
Baklažány umyjeme, vysušíme, stopky odrežeme a prekrojíme ich pozdĺžne na polovice. Môžete použiť aj iné odrody, ja som použila takéto podlhovasté.
Pokrájané baklažány dáme na pekáč, pokvapkáme olejom a osolíme. Dáme piecť na 180st., na 20 minút. Upečené odložíme bokom do ďalšieho použitia.
V hrnci zohrejeme trochu oleja. Pridáme guľaté čierne korenie, chilli papričky, kardamómy a koriander. Koreniny oprážame na stredne silnom ohni, kým neuvoľnia vôňu.
Potom pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a restujeme na stredne silnom ohni dohnedkava. Zmes necháme trocha vychládnuť, potom dáme do mixéra, pridáme troška vody a rozmixujeme ju na pastu. Odložíme ju bokom do ďalšieho použitia.
V tom istom hrnci, kde sme pražili koreniny a restovali cibuľu zohrejeme ghee. Pridáme cesnakovo - zázvorovú pastu (čerstvý zázvor a cesnak sú lepšia voľba), mletú kurkumu a minútku restujeme na miernom ohni.
Pridáme nakrájanú paradajku, hrniec prikryjeme a paradajku udusíme domäkka, kým sa nerozpadne. Občas premiešame.
Potom pridáme pripravenú cibuľovú pastu, premiešame a minútku restujeme.
Ďalej pridáme kokosové mlieko, trocha soli, premiešame a karí privedieme k varu. Keď sa karí začne variť, oheň zmiernime a karí varíme asi 2-3 minúty odokryté.
Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať, upečené baklažány, premiešame a karí ešte minútu povaríme. Hrniec prikryjeme, odstavíme z ohňa a karí necháme odležať 10 minút.
Podávame s dusenou ryžou.
nedeľa 7. septembra 2014
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)