ISKCON je medzinarodna spolocnost pre Krishnovo vedomie. Dnes som bola s detmi v ISKCON chrame v Nellore. Zaniesli sme oblecenie, ktore rozdaju detom v nudzi (okrem ineho tam tiez davaju jedlo ludom v nudzi) a chvilku sme stravili obzeranim obrazov, ktorymi je chram vyzdobeny. Pri odchode z chramu sme dostali Prasad. Tu je mala ukazka:
Recepty (nie len) z indickej kuchyne. Písané slovenkou, publikované z Indie.
sobota 14. septembra 2013
utorok 10. septembra 2013
Krevetové pulao / Prawn pulao
ČO POTREBUJETE:
300ml ryže Basmati
450ml vody
soľ
22ks veľkých čerstvých tigrých kreviet
2 lyžice ghi
1 ázijský bobkový list (Tej patta)
1 lyžička rímskej rasce (Jeera)
2 hnedé kardamómy
kúsok škorice
1 veľká červená cibuľa
1/2 lyžičky nastrúhaného zázvoru
1/2 lyžičky nastrúhaného cesnaku
(alebo 1 plnšia lyžička cesnakovo zázvorovej pasty)
2 menšie paradajky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
soľ
čerstvá koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
Krevety si očistíme.
Uvaríme si ryžu podľa tohoto návodu.
Vo woku (kadhai) zohrejeme ghí. Pridáme rímsku rascu, bobkový list, kardamóm a škoricu. Chvíľočku necháme rozvoňať.
Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, nastrúhaný zázvor a cesnak. Restujeme, kým cibuľa nezmäkne a je mierne do hneda.
Pridáme nadrobno nakrájané paradajky, chilli korenie a kurkumu. Restujeme, kým paradajky nezmäknú, až sa rozpadávajú.
Potom pridáme očistené krevety, osolíme a restujeme asi 6 minút.
Potom pridáme predvarenú ryžu a premiešame. 2 minútky opekáme, premiešavame. Nemiešame príliš búrlivo, aby sme ryžu "nepolámali".
Nakoniec pridáme nadrobno nakrájanú koriandrovú vňať, premiešame, odstavíme z ohňa a necháme 10 minút pod pokrievkou uležať.
Ako čistiť krevety:
Smažené krevety v krupicovom obale / Fried prawns with rava
ČO POTREBUJETE:
veľké čerstvé tigrie krevety
na marinádu:
mleté chilli korenie
soľ
cesnakovo zázvorová pasta
asi 8ks Kokum alebo trocha šťavy z citróna
na obaľovanie:
detská krupica (idli rava)
ryžová múka (alebo kukuričný škrob)
štipka soli
mletá kurkuma
mleté chilli korenie
olej na vysmážanie
AKO POSTUPOVAŤ:
Krevety očistíme, umyjeme, osušíme a dáme do misky. Pridáme soľ, kurkumu, chilli korenie, cesnakovo zázvorovú pastu, kokum alebo šťavu z citróna a premiešame. Necháme ich aspoň 30 minút odležať.
V miske zmiešame suroviny na obaľovanie. Korenie pridáme podľa chuti a už len štipku soli, pretože sme solili aj krevety.
V hlbokej panvici zohrejeme toľko oleja, aby pokryl dno panvice. Čiže, aby krevety v oleji neplávali. Postupne obalíme krevety z pripravenej zmesi a vkladáme do horúceho oleja. Nesmažíme príliš veľa kusov naraz. Krevety smažíme na stredne silnom ohni, dohneda. Maximálne 3 minúty z každej strany.
Video ako sa čistia krevety:
(ja používam druhý spôsob, vytiahnutie)
(ja používam druhý spôsob, vytiahnutie)
Alebo ako vám ich očistia lokálne na trhu za príplatok 20,- rupií. (1kg neočistených kreviet = 250,- rupií)
pondelok 9. septembra 2013
Jai Ganesha!
Tento rok do Mumbai slavit Ganesh festival nejdeme. Bohuzial manzelova praca nepusti. Susedia tu nemali zaujem urobit spolocnu pooja a vsetci su bud doma alebo odcestovani. Deticky v skole dostali hlinenych (eco friendly) Ganeshkov, ktorych treba vymalovat. Urobit pre nich pooja a zaniest bud do najblizsieho chramu, odkial ich spolocne odvezu s chramovym velkym Ganeshom k vode alebo ich mozeme zaniest k vode my.
Deticky Ganeshkov vymalovali. Tesila som sa, ze si mozno urobime pekny program doma.
Ale dnes rano sa mi vobec nedari. Rozbila som kokosovy orech a ten bol vnutri hnily. Este, ze bol malicky obchodik pri nas rano otvoreny. Zbehla som tam a kupila druhy. Nachystala som si plnku do Modakov. Pripravila som si cesto z ryzovej muky. Cesto sa mi zdalo troska huste, preto som pridala extra vody a troska oleja. Po prehneteni sa pekne spojilo a bolo smyklave a leskle, ako ma byt. Ale pri modelovani modakov to bola katastrofa. Cesto sa mi trhalo, o tom, ze urobim perfektne modak-y so zabybmi som mohla len snivat.
Podarilo sa mi ako-tak vymodelovat aspon tasticky, ktore troska pripominali modak. Voda v hrnci zovrela, modak-y som ponorila do vody (proti praskaniu), ulozila na naolejovany hrniec s dierkami (parak) a nechala parit 15 minut.
Po 15 minutach som pokrievku odlozila a videla popraskane modak-y (tu ani namocenie do vody nepomohlo). Par minut som to predychavala a kedze som sa od rana babrala len s tymto, hrniec som odlozila a isla robit normalny obed (dnes vegetariansky).
Ak uz dnes nic nepokazim, mozno este zajdeme niekam pozriet, na vyzdobu v meste a nocne osvetlenie. A ak zajdeme, doplnim post o fotky. Majte pekny den.
Nakoniec sme nikam nesli. Vo vedlajsom cinziaku sa konala pooja, tak som mala atmosferu aspon na posluch. A miesto potulovania sa ulicami a obzerania Ganeshov sme sli skoro spat...
Nakoniec sme nikam nesli. Vo vedlajsom cinziaku sa konala pooja, tak som mala atmosferu aspon na posluch. A miesto potulovania sa ulicami a obzerania Ganeshov sme sli skoro spat...
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)