streda 3. augusta 2011

Zemiaky s mandľovo - koriandrovým pestom





ČO POTREBUJETE (na 2 porcie):

6 menších zemiakov
vodu na ich uvarenie

na pesto:
hrsť čerstvej koriandrovej vňate 
15 ks mandlí 
2 lyžice olivového oleja
soľ





AKO POSTUPOVAŤ:

Prísady na pesto dáme do mixéra a rozmixujeme na takmer kašovitú zmes.

Zemiaky uvaríme v šupke, necháme chvíľku vychládnuť a ošúpeme. Pokrájané a ošúpané zemiaky dáme do misky, osolíme a pridáme pesto. Dobre premiešame a môžeme podávať buď teplé alebo studené ako šalát.

utorok 2. augusta 2011

Vajíčkovo zeleninový šalát / Eggs and veggies salad




ČO POTREBUJETE:

4 vajíčka uvarené natvrdo
3 stredne veľké rajčiny
1/2 väčšej zelenej mäsitej papriky
1 lyžica šťavy z limetky (alebo citróna)
mleté čierne korenie 
nastrúhaný syr
troška olivového oleja
(soliť netreba, syr je dosť slaný)





AKO POSTUPOVAŤ:

Všetko pokrájame nadrobno, pridáme ostatné suroviny a zmiešame v miske. Šalát je najlepší čerstvý.



pondelok 1. augusta 2011

Cvikľa s kokosom (Beetroot thoran) / Beetroot with fresh coconut

22IMG_9470


ČO POTREBUJETE:

1 stredne veľká cvikľa
voda

olej rastlinný
1/2 lyžičky Urid dal
1 zelená chilli paprička
niekoľko karí lístkov
soľ

1/2 lyžičky Garam masala
niekoľko lístkov mäty
čerstvý strúhaný kokos



22IMG_9466


AKO POSTUPOVAŤ:

Cvikľu umyjeme a dáme do tlakového hrnca. Nalejem toľko vody, aby bola ponorená. Hrniec uzavrieme a dáme variť. Keď začne unikať para, cvikľu v ňom povaríme 10-15 minút, záleží na tom, aká je cvikľa veľká. Potom oheň vypneme a paru necháme samovoľne uniknúť. Neotvárajte hrniec nasilu, aby vám nevybuchol do tváre! 

Potom cvikľu vyberieme a necháme trocha vychládnuť. Vychládnutú ošúpeme a pokrájame na maličké kocky.

22IMG_9451


Lístky mäty umyjeme. 

22IMG_9454


V panvici zohrejeme trochu oleja a pridáme rímsku rascu, chilli papričku a urid dal. Minútku na mierno opekáme, premiešavame. Potom pridáme karí lístky, ktoré necháme prasknúť. 

22IMG_9456


Pridáme nakrájanú cvikľu, soľ, garam masala a premiešame. Zakryté 5 minút podusíme na miernom ohni. 

22IMG_9458


Hrniec odstavíme z ohňa, primiešame lístky mäty a nastrúhaný čerstvý kokos. 

22IMG_9461


Takto upravenú cvikľu môžete jesť aj len s Chapati alebo ju môžete jesť ako prílohu k mäsu alebo karí a ryži


22IMG_9484

Uhorkovo-paradajkový šalát s kokosom / Cucumber and tomato salad with coconut


11IMG_4332



ČO POTREBUJETE:

1 šalátová uhorka
2 stredne veľké paradajky
soľ
1 lyžica šťavy z limetky (alebo citróna)
mleté čierne korenie
cerstvy struhany kokos



AKO POSTUPOVAŤ:

Uhorku ošúpeme a pokrájame na kocky. Paradajky tiež pokrájame nadrobno a pridáme k uhorke do misky. Osolíme, pridáme mleté čierne korenie, šťavu z limetky a dobre premiešame. Nakoniec posypeme čerstvým strúhaným kokosom a dobre premiešame. Necháme odležať aspoň 30 minút v chladničke.

piatok 29. júla 2011

Dusená paprika s kokosom / Capsicum with coconut



Dusena paprika s kokosom



ČO POTREBUJETE:

olej
1/2 lyžičky horčičných semienok
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 väčšia červená cibuľa
1 zelená mäsitá paprika
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
soľ
1 paradajka
čerstvý strúhaný kokos




AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme olej, pridáme horčičné semienka a karí lístky, necháme ich vypraskať. Potom pridáme kurkumu. 

1


Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme ju domäkka.

2


Pridáme nakrájanú papriku, soľ a kašmírske chilli korenie a zakryté na miernom ohni dusíme papriku asi 5min. (Nepridávajte vodu.) 

3


Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a dodusíme papriku spolu s paradajkou 3min. 

4


Hotové jedlo posypeme čerstvým strúhaným kokosom, premiešame a prehrejeme. 

5