nedeľa 29. mája 2011

Hrach s paradajkou / Green peas with tomato

Po takmer mesačných prázdninách začnem niečím jednoduchým a rýchlym.


22hrasok s paradajkou 011


ČO POTREBUJETE:

olej (alebo ghee)
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
2 väčšie červené cibule; nakrájané nadrobno
2 strúčiky cesnaku
1 väčšia paradajka; nakrájaná nadrobno
4 veľké hrste mrazeného (alebo čerstvého) hrachu
1/3 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 plochá lyžička tandoori masala
1 lyžička sušenej mäty


22hrasok s paradajkou 007



AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej (alebo ghee), pridáme tmavé horčičné semienko a necháme ho prasknúť. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a necháme cibuľu zosklovatieť. 

Pridáme kurkumu a nadrobno nakrájanú paradajku a restujeme, kým sa paradajka nerozpadáva. 

Pridáme mrazený hrach, soľ, čili korenie a 5 minút prikryté dusíme na miernom ohni. Môžeme podliať trošičkou vody. 

Nakoniec pridáme korenie tandoori masala, sušenú mätu a premiešame - prehrejeme a odstavíme z ohňa. 

Podávame s plackami alebo ako prílohu ku karí a ryži


🍅 🍅 🍅


Použila som kupovanú zmes Tandoori masala, ktorá obsahuje: mletý koriander, chilli korenie, rímsku rascu, klinčeky, cassia (neviem preložiť), drvený toor dal, sušený cesnak, soľ, čierne korenie, sušený zázvor, biely mak, kurkumu, badyán, muškátový oriešok, asafoetida, triphala and cassia leaf (cassia leaf alebo tej patta je ázijský bobkový list)

pondelok 16. mája 2011

Oslavili sme 8. narodeninky nasej Saloni

Este stale sme v Mumbai. Ale uz sa zacinam tesit domov. Chyba mi moja kuchyna, pre zmenu byt, v ktorom nie je plno ludi a aj vonku pomerne klud. Tento rok sme sice necestovali, neboli nikde lezat na slnku, ci zdolavat nejake kopce, ale som spokojna. Nakupila som detom vela peknych veci a ja som si ulovila 3 krasne obrazky na stenu. Uz sa tesim, ked ich zavesime.




3 dni dozadu sme oslavovali narodeniny nasej starsej dcerky. Boli sme na obed ja, manzel, nase deti a deti manzelovych bratov) v restauracii Gypsy v Shivaji parku. Podla nazvu by si asi nikto netrufal odhadnut, co tam asi varia. Neviem, ci je to skratka niecoho alebo nazov len tak “strelili” :) V kazdom pripade tam varia vyborne cinske a thajske jedla.

Najprv sme skontrolovali, co je v mistickach na stole a ocividne to nebolo nic lakave :)




Kym sme cakali na predjedlo, dali nam chilli kapustu...nikto to nechcel jest....




Potom nam priniesli predjedlo....."crackling spinach" a stiplave zemiacky so sladkou chilli omackou. Bolo to vynikajuce. (Na Crackling spinach mam recept, budem skusat, ked budeme doma a ak sa podari, mate sa na co tesit!)




Hlavne jedlo som mala Kuracie masko v bielej zazvorovej omacke s hubami a bambusovymi vyhonkami a zbytok jedlikov si dalo jahnacie v palivej chilli omacke (palive, ale tiez to chutilo velmi dobre). A najmensie si dalo obycajne cinske “noodles”. Ako priloha bola zeleninova opekana ryza.








A na zaver si deti dali zmrzlinu.




Poculi ste uz o zmrzline s ruzovymi lupienkami? Ja som ju ochutnala prvykrat.....zdala sa mi prilis sladka a vonala ako potpourri.




Po obede som ja s mensou dcerkou zalahla odpocivat a mladez chystala malu oslavu na vecer. Vecer o 7 prisli dcerkine kamaratky, hrali sa rozne hry, tancovali :)




No a potom sme Salonke zaspievali Happy birthday a ona rozkrojila torticku.




Torticka bola “Dutch truffle cake”...fantasticka. Tiez musim najst recept a niekedy vyskusat urobit doma.




Takze oslava 8. narodenin bola uspesne za name, moja mala slecna bola spokojna a ja som rada, ze sa jej cely den pacil.

utorok 3. mája 2011

Kuracie stehná "Tandoori" / Tandoori chicken

Prečo "Tandoori" v úvodzovkách? No preto, lebo na pravé tandoori treba mať tandoori pec. Ale pochybujem, že ju väčšina z vás mať doma bude, takže si myslím, že sa uspokojíme aj s touto alternatívou. Inak výborná marináda v lete na grilovačky.


Kura tandoori



ČO POTREBUJETE:

4 kuracie stehná (alebo kĺby)
soľ
ghee

na marinádu:
150-200 ml bieleho nesladeného jogurtu
1 lyžička nastrúhaného cesnaku
1 lyžička nastrúhaného zázvoru
1 plná lyžica tandoori masala
1 plná lyžica paradajkového pyré (pretlak)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého chilli korenia
2 lyžice citrónovej šťavy 


Kura tandoori



AKO POSTUPOVAŤ:

Kuracie stehná očistíme. Urobíme do nich zopár zárezov ostrým nožom. Prísady na marinádu zmiešame v miske a v marináde dobre obalíme kuracie stehná. Stehná necháme marinovať minimálne 2 hod. v chladničke, najlepšie celú noc. 

Kura tandoori


Gril rozohrejeme na 190-210st. Stehná vyberieme z marinády, osolíme, uložíme do pekáča (na mriežku) a pokvapkáme s ghee. Najprv ich položíme spodom nahore a grilujeme 30 minút. Potom stehná obrátime a grilujeme ďalších 30 minút vrch stehien. 


* * *

Použila som kupovanú zmes Tandoori masala, ktorá obsahuje: mletý koriander, chilli korenie, rímsku rascu, klinčeky, cassia (indická škorica), drvený toor dal, sušený cesnak, soľ, čierne korenie, sušený zázvor, biely mak, kurkumu, badyán, muškátový oriešok, asafoetida, triphala a ázijský bobkový list (tej patta); cassia leaf sa považuje za ázijský bobkový list.

Kuracie stehna "Tandoori"

streda 27. apríla 2011

Pečené kuracie stehná s citrónovo-medovou zálievkou a 20 strúčikmi cesnaku / Baked chicken thighs with lemon-honey sauce and 20 cloves of garlic

22kura 012



ČO POTREBUJETE (na 2 porcie):

2 väčšie kuracie stehná s kĺbom
soľ

2 lyžice šťavy z citróna
2 lyžice olivového oleja
20ks strúčikov cesnaku
1 plochá lyžica sušeného oregana

na dokončenie:
2 lyžice šťavy z citróna
2 lyžice medu


22kura 022



AKO POSTUPOVAŤ:

Stehná umyjeme, osušíme, osolíme a dáme do pekáča. Pridáme cesnak a polejeme ich olejom a šťavou z citróna. Pekáč zakryjeme tesne alobalom. Rúru vyhrejeme na 180 - 200st.

22kura 005


Pekáč vložíme do vyhriatej rúry a stehná pečieme 30 minút. Zatiaľ si v miske zmiešame šťavu z citróna a med.

Po pol hodine pekáč vyberieme a stehná polejeme medovo-citrónovou zálievkou. Pekáč znova vložíme do rúry a pečieme už odokryté ďalších 30 minút.

22kura 009

22kura 010



Ja som podávala so zemiakovým pyré, ale hodili by sa aj pečené zemiačky.



22kura 019