streda 24. novembra 2010

Cestoviny s čerstvými špenatovými listami / Pasta with fresh spinach


Cestoviny s cerstvymi spenatovymi listami



ČO POTREBUJETE (3-4 porcie):

viazanička čerstvých špenatových listov
plátok masla
2 strúčiky cesnaku

na omáčku:
olej alebo maslo
1 menšia červená cibuľa 
1 plochá lyžiča hladkej múky
250ml mlieka
väčšia hrsť syra podľa vášho výberu
(napr. Mozzarella, Grana padano alebo Parmezán)
2 strúčiky cesnaku
štipka mletého muškátového orieška

na dokončenie:
300ml hrnček cestovín
voda na ich uvarenie
soľ


Cestoviny s cerstvymi spenatovymi listami



AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si pripravíme bešamelovú omáčku. V hrnci zohrejeme olej (alebo maslo) a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Cibuľu zaprášime múkou, premiešame a chvíľočku restujeme. Potom zalejeme mliekom a miešame, kým nám bešamel nezhustne. Do bešamelu pridáme tvrdý syr a na miernom ohni ohrievame, aby sa syr roztopil. Nakoniec pridáme nadrobno nakrájané 2 strúčiky cesnaku a muškatový oriešok. Premiešame a odložíme bokom do ďalšieho použitia. 

Cestoviny s cerstvymi spenatovymi listami


Ďalej si dáme zovrieť osolenú vodu. Dáme do nej cestoviny a uvaríme ich podľa návodu, aby boli akurát na skus.

Kým sa varia cestoviny zohrejeme v menšom hrnci trocha masla. Pridáme nadrobno nakrájané 2 strúčiky cesnaku a necháme rozvoňať. Pridáme nakrájaný čerstvý špenát, pol minútky restujeme, hrniec prikryjeme a odstavíme z ohňa. Necháme špenát spariť.

Cestoviny s cerstvymi spenatovymi listami


Keď sú cestoviny uvarené, scedíme ich, dáme do hrnca so syrovým bešamelom, pridáme sparený špenát a všetko premiešame. 

Cestoviny s cerstvymi spenatovymi listami


Podávame teplé. 


Cestoviny s cerstvymi spenatovymi listami

nedeľa 21. novembra 2010

Pečené zemiaky / Baked potatoes




ČO POTREBUJETE:

zemiaky
soľ
1 plochá lyžička prášku do pečiva 
voda na ich predvarenie

olivový olej (alebo slnečnicový)
10 strúčikov cesnaku
sušený cesnak
sušené oregano





AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky ošúpeme a pokrájame. Vodu v hrnci osolíme, pridáme prášok do pečiva a privedieme k varu. Vložíme zemiaky a povaríme ich 5 min. 



Zemiaky scedíme a uložíme do pekáčika v jednej vrstve. Posypeme ich očisteným a pokrájaným cesnakom, sušeným cesnakom, sušeným oreganom a polejeme olejom. Pečieme na 200st., 30 minút, odokryté. Potom ich vyberieme a premiešame a vložíme naspať do rúry; prepneme na gril a grilujeme ďalších 15 - 20 minút.

ALEBO: ich upečieme bez cesnaku a cesnak si zvlášť nastrúhame a na rýchlo orestujeme na masle. Toto potom zamiešame s upečenými zemiakmi a posypeme toškou nasekanej čerstvej koriandrovej vňate.



ALEBO: po uvarení a preložení na pekáč ich osolíme, poprášime mletým čiernym korením a zmesou na cesnakový chlieb, poprášime troškou cukru, pokropíme olejom a dáme piecť ako je opísané vyššie.

Podávame buď ako prílohu alebo samotné s nejakým šalátom.




Kysnuté lekvárové buchty (bezvaječné)





ČO POTREBUJETE S (na 20ks):

750g hladkej múky (použila som Maida)
2 ploché lyžičky sušeného droždia
4 lyžice kryštáľového cukru
1 ks vanilkového cukru
1 plochá lyžička soli
200ml rastlinného oleja
375ml teplého (nie horúceho) mlieka

džem (niekedy do nich dávam horkú čokoládu)
olej na potretie





AKO POSTUPOVAŤ:

Do mise si dáme preosiatu múku, cukor, soľ, sušené droždie, vanilkový cukor a premiešame. Zohrejeme si mlieko a do teplého mlieka vylejeme olej. Mlieko z olejom zapracujeme do múky. Rukou vypracujeme elastické, nelepivé cesto. Misku prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme 1 hod. kysnúť na teplom mieste.

Po 1 hod. kysnutia cesto rukou znova premiesime. Rozdelíme si ho na 3 časti a postupne každú časť vyvaľkáme na asi 1/2 - 1 cm hrubú placku. Placku rozrežeme do mriežky tak, aby sme mali dostatočne veľké "štvorce", na ktoré uložíme kúsok džemu. Kraje každého "štvorčeka" s džemom prstami spojíme do mieška tak, aby nám vznikla buchtička.

Pekáč vymastíme olejom, buchtičky naņ uložíme vedľa seba, nie príliš natesno a necháme 15 minút podkysnúť. Medzitým si predohrejeme rúru na 200st.



Buchtičky pred pečením zľahka potrieme olejom a pečieme na 200st., 20 minút.




Hotové pocukrujeme.


Poznámka: Rovnako si môžete upiecť aj buchtičky na Dukátové buchtičky.

nedeľa 14. novembra 2010

Fazuľové karí / Rajma curry




ČO POTREBUJETE:

1 hrnček fazule Rajma
voda podľa potreby

olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
2 väčšie červené cibule
3 strúčiky cesnaku
1 lyžička nastrúhaného zázvoru

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička mletého koriandru

1 veľká paradajka
1 lyžička garam masala
soľ
čerstvá koriandrová vňať





AKO POSTUPOVAŤ:

Fazuľu si na noc namočíme do vody. Ráno scedíme a vymeníme za novú vodu, toľko, aby bola fazuľa celkom pod vodou ponorená. Uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka. 

🫘 🫘 🫘

V hrnci zohrejeme olej, pridáme rímsku rascu a necháme prasknúť. Pridáme nakrájanú cibuľu a opečieme dohnedkava. (Čím viac bude cibuľa dohneda, tým tmavšie hnedšie karí.)

1


Pridáme nakrájaný cesnak a strúhaný zázvor (alebo ho nakrájajte, aj tak sa bude mixovať) a 2 minútky restujeme s cibuľou. 

22IMG_8853


Pridáme kurkumu a mletý koriander, premiešame. 

22IMG_8855


Pridáme nakrájanú paradajku a restujeme kým paradajka nezmäkne. Zmes necháme vychládnuť. 

2


Potom túto zmes dáme do mixéra, pridáme niekoľko uvarených fazúľ a trocha vody z uvarených fazúľ a rozmixujeme na hustú omáčku - pastu. 

22IMG_8859


Rozmixovanú omáčku nalejeme do hrnca, pridáme uvarenú fazuľu spolu s vodou, v ktorej sa varila (ak by sa vám zdalo, že by karí bolo príliš polievkové, vodu nepoužite všetku; ak by ste mali málo vody z uvarenej fazule, pridajte vriacu vodu z konvice), pridáme garam masala, osolíme a privedieme k varu. Premiešame a na miernom ohni povaríme 5 minút. 

3


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a hrniec odstavíme z ohňa. Karí necháme pod pokrievkou ešte 10 minút odležať. 


Podávame s ryžou. 




sobota 13. novembra 2010

Aloo kela ki subzi (zemiakovo banánové subzi) / Potatoes and vegetable banana subzi





ČO POTREBUJETE:

1 plantain (zeleninový banán)
2-3 stredne veľké zemiaky
1/2 lyžičky tmavých horčičných semien
niekoľko karí lístkov
olej
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty
1/2 lyžičky mletej kurkumy
soľ
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
voda podľa potreby
čerstvá koriandrová vňať





AKO POSTUPOVAŤ:

V kadhai rozohrejeme olej, pridáme horčičné semienko a necháme prasknúť. Pridáme karí lístky a opäť necháme prasknúť. Pridáme cesnakovo zázvorovú pastu a kurkumu a chvíľku restujeme.

Pridáme ošúpané a pokrájané zemiaky, ošúpaný a pokrájaný plantain, soľ a kašmírske chilli korenie a premiešame. Zalejeme troškou vody. Podlievame po troškách a počas dusenia kontrolujeme a radšej znova podlejeme. Dusíme na miernom ohni zakryté, kým zelenina nie je mäkká a väčšina tekutiny sa nevydusila; približne 15 minút.



Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.




Podávame ako zeleninovú prílohu ku karí a ryži alebo s indickými plackami.