pondelok 7. júna 2010

Ďumbier (zázvor)

Zázvor pochádza z Číny, časom sa rozšíril do časti sveta ako India, juhozápadná Ázia, západná Afrika a Karibik, ale bežne ho už môžeme kúpiť aj v ďalších krajinách. Zázvor je známy pre svoju korenistú vôňu, ktorú možno pripísať tomu, že je zložený až z 3% prírodných esenciálnych olejov.


Zazvor / Dumbier


Ak uprednostňujete prírodné liečivá na bežné zdravotné problémy, potom určite zázvor je tým pravým pre vás. Tu je 10 najdôležitejších zdravotných účinkov koreňa zázvoru:

1. je účinný proti nadúvaniu a využíva sa pre zmiernenie žalúdočnej nevoľnosti

2. zázvor pomáha stimulovať vylučovanie hlienu pri kašli a ukľudňuje škrabanie v krku, zmenšuje bolesti hlavy

3. je účinný pri liečbe pocitu nevoľnosti (ranné nevoľnosti, nevoľnosť počas jazdy)

4. má protivírusové, antitoxické a protiplesňové vlastnosti a používa sa ako prevencia na liečbu nachladnutia

5. pôsobí ako antihistaminikum a pomáha pri liečbe alergií

6. má protizápalové vlastnosti a môže sa použiť na liečbu reumatoidnej artritídy, osteoartritídy a rôzne iné svalové poruchy

7. pomáha pri trávení a prevencii žalúdočných kŕčov. Starí Gréci jedli zázvor po veľkom jedle, aby im pomohol uľahčiť proces trávenia

8. chráni proti vzniku vredov v žalúdku

9. pomáha znižovať hladinu cholesterolu a bráni tvorbe krvných zrazenín

10. často používaný na liečbu koliky a tiež pri liečbe hnačky

Pozor, sú to len babské rady, ak máte vážne zdravotné problémy, konzultujte lekára.


Zázvor obsahuje: 

Vitamíny:
  • Vitamín C - je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.
  • Vitamín E - je potrebný pre ochranu buniek a ako antioxidant, je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému.

Minerály:
  • Vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi.
  • Horčík - je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov.
  • Mangán - je potrebný pre metabolizmus bielkovín, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravú nervovú sústavu a odolný imunitný systém.
  • Fosfor - je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán.
  • Zinok - pôsobí na nás imunitný systém, zabraňuje vypadávaniu vlasov, upravuje tvorbu nechtov, priaznivo pôsobí na osteoporózu a výrazne pôsobí na funkciu pohlavných orgánov a tvorbu hormónov. Ovplyvňuje naše zrakové, chuťové a čuchové schopnosti a podporuje našu imunitu. 
  • Železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila.

Zazvor / Dumbier


Nákup a skladovanie: 
Korene zázvoru musia byť skladované v chladničke. Uchovávajte ich v papierovom vrecku. Koreň zázvoru môže takto vydržať až dva mesiace.

Tipy na varenie: 
Olúpeme šupku z čerstvého zázvoru. Ďalej ho môžete krájať alebo nastrúhať. Ak sa zázvor pridáva na začiatku varenia, poskytuje jemnú chuť pokrmu, zatiaľ čo ak sa pridáva na konci varenia poskytuje jedlu štipľavú chuť. Vhodné korenie k zázvoru je napr.: koriander, rímska rasca, mletá kurkuma, cesnak. Zázvor je vhodný do chleba, sušienok, koláčov, vareného ovocia, ovocných šalátov, nápojov a aj do džemov. Zmiešaním nastrúhaného zázvoru, citrónovej šťavy, medu a vody dostanete osviežujúcu zázvorovú limonádu.


Zazvor / Dumbier


Zdroj informácií : 

http://lifestyle.iloveindia.com/lounge/benefits-of-ginger-1444.html

nedeľa 6. júna 2010

Tortová piškóta / Sponge cake (for birthday cake)




ČO POTREBUJETE:

na väčšiu guľatú formu (21cm):
6 vajec
9 lyžícc horúcej vody
300g cukru
1 a 1/2 lyžice rumu
300g polohrubej múky
1 lyžička prášku do pečiva

na menšiu guľatú formu (18cm):
4 vajcia
6 lyžíc horúcej vody
200g cukru
1 lyžica rumu
200g polohrubej múky (ja som použila hladkú múku Maida)
1 lyžička prášku do pečiva





AKO POSTUPOVAŤ:

Z bielkov vyšľaháme sneh.

Tortova piskota


Žĺtka vymiešame s cukrom a pridáme rum. Pridáme múku, do ktorej sme zamiešali prášok do pečiva. Pridáme horúcu vodu a cesto dobre vymixujeme. Zľahka zamiešame do cesta bielkový sneh. Nemiešať príliš silno, aby sme neporušili tú nadýchanosť bielkov.

Tortova piskota


Formu vymastíme a vysypeme múkou. Cesto do nej vylejeme. Pečieme v predohriatej rúre na 180st. 45-55 minút. Možno až hodinu. Záleží od rúry. Ja pečiem v konvekčnej a 55minút je akurát.

Tortova piskota



Hotovú tortu necháme dobre vychládnuť a môžeme ďalej zdobiť napríklad Kakaovou plnkou.


Mramorová bábovka / Bundt cake

Naučila ma ju robiť moja mama a bol to môj celkom prvý výtvor v kuchyni.


Mramorova babovka



ČO POTREBUJETE:

420g polohrubej múky
120g masla
240g práškového cukru
štipka soli
5 vajec
250ml mlieka
1 prášok do pečiva
1 lyžica kakaa


Mramorova babovka



AKO POSTUPOVAŤ:

Žĺtky oddelíme od bielok, každé dáme do inejnkisky. K žĺtkam pridáme cukor, zmäknuté maslo a vymiešame mixérom. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Prášok do pečiva vmiešame do múky so štipkou soli. Po troškách k maslu primiešame múku s práškom do pečiva a mlieko. Potom zľahka vmiešame bielkový sneh. 

Formu vymastíme olejom alebo maslom a vysypeme strúhankou. Prebytočnú strúhanku vysypeme preč. Trocha bledého cesta nalejeme do formy. Do ostatného cesta vmiešame kakao a prelejeme ním bledé cesto. 

Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a pečieme 30 minút prikryté a potom ešte 15-20 minút odokryté. Treba do bábovky pichnúť a keď sa cesto na paličku nelepí, je hotová. 

Hotovú bábovku s formou položíme na tanier a zakryjeme vlhkou utierkou. Necháme 5 minút postáť a potom vyklopíme.

Mramorova babovka


Na ozdobenie môžeme posypať práškovým cukrom. 


Mramorova babovka

Slané pagáčiky / Salted scones

Tieto pagáčiky robievala moja babička.





ČO POTREBUJETE (na asi 80ks):

500g múky (použila som Maida, čo je porovnateľná múka s hladkou00)
250g slaného masla; alebo na pečenie (alebo 200ml tekutého ghee)
2 ploché lyžičky soli
2 žĺtka

na kvások:
1 lyžička sušeného droždia
200 - 220ml teplého mlieko
1 lyžička cukru pod kvások

na posypanie:
napr.: mak, sezam, rasca, černuška siata





AKO POSTUPOVAŤ:

Do veľkej misky dáme múku a zamiešame do nej soľ (ak používame slané maslo, dáme len troška soli).

V malej miske si urobíme kvások zo štipky cukru, sušeného droždia a teplého (nie horúceho) mlieka a necháme ho nakysnúť.



Maslo si roztopíme a zamiešame k múke. Pridáme žĺtka, premiesime a pridáme kvások. Vymiesime nelepivé cesto a necháme ho vykysnúť prikryté vlhkou utierkou na teplom mieste.



Vykysnuté cesto znova premiesime rukou a necháme zakryté podkysnúť. Potom rozvaľkáme na hrúbku asi 1cm a postupne vykrajujeme okrúhle pagáčiky.

Plech vymastíme, uložíme naň pagáčiky, do každého urobíme zárezy nožom (alebo bez zárezov a posypeme sezamom po potretí vajíčkom). 



Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 20 minút.



♡ ♡ ♡



Krevetové karí s kokosovým mliekom / Prawn curry with coconut milk

Varil manžel, ja som fotila.


22krevetove kari 015



ČO POTREBUJETE:

500g čerstvých tigrých kreviet
1 lyžica šťavy z citróna
2 stredne veľké červené cibule
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty
1 veľká paradajka
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
1 lyžička garam masala 
soľ
ghí


22krevetove kari 022



AKO POSTUPOVAŤ:

Zohrejeme v panvici ghí, pridáme nakrájanú cibuľu a cesnakovo zázvorovú pastu a popražíme cibuľu domäkka. 

22krevetove kari 001


Pridáme kurkumu, mletý koriander a minútku popražíme. 

22krevetove kari 003


Pridáme nakrájanú paradajku a opekáme, kým sa paradajka trochu nerozpadáva. 

22krevetove kari 005

22krevetove kari 006


Prilejeme kokosové mlieko, pridáme garam masala a privedieme k varu, dobre premiešame a vypneme. Necháme vychladnúť. 


22krevetove kari 009


Zmes s kokosovým mliekom rozmixujeme na hladkú omáčku. 

22krevetove kari 010

Omáčku vrátime do hrnca a privedieme k varu. 

Pridáme soľ a očistené krevety, ktoré sme pred tým pokvapkali šťavou z citróna a nechali 30 minút uležať. Znova privedieme omáčku do varu, zmiernime oheň a varíme prikryté asi 3-5 minút, väčšie krevety 8 minút. 

22krevetove kari 011



Podávame s ryžou


22krevetove kari 038