sobota 18. februára 2012

Ako som v Indii kurací guláš varila / Chicken goulash

Mám takú strašnú chuť v poslednej dobe na segedínsky guláš. Včera som sa konečne rozhodla, že si naložím jeden malý pohár kapusty na skúšku a uvidím, čo z toho vznikne. Ale chuť na guláš zostala.... ak nie segedínsky, tak aspoň obyčajný. Lenže guláš som ešte nikdy nevarila. Páni majstri na guláše mi teraz odpustia, ak som spáchala v nasledujúcom recepte nejaké vážne kulinárske zločiny :) Keďže sme hinduistická rodina, hovädzie mäso nejeme. Zostalo mi teda na výber mäso kuracie alebo mäso kuracie... vybrala som si mäso kuracie. A ako to dopadlo sa dočítate už v recepte....





ČO POTREBUJETE:

4 kuracie stehná aj s kĺbom 
(vykostené a mäso pokrájané na "gulášové kocky")

olej
4 veľké červené cibule
(cibule by malo byť asi toľko, koľko je mäsa)
soľ

1 lyžička sladkej mletej papriky
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1 lyžička drvenej tmavej rímskej rasce

2 paradajky
1 zelená paprika

voda podľa potreby
1 lyžička sušeného majoránu
1 surový zemiak
4 strúčiky cesnaku





AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si nachystáme paradajky. Narežeme ich na jednom konci do X a vložíme na chvíľku do vriacej vody (blanšírujeme). Vyberieme a vložíme do chladnej vody, šupku ošúpeme a paradajky nakrájame nadrobno.

Kuraci gulas


V hrnci zohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ a restujeme domäkka. Musí byť orestovaná poriadne, až sa takmer rozpadáva, čiže to trvá trošku dlšhie.

Kuraci gulas


Potom pridáme bobkový list, kašmírske čili, sladkú mletú papriku (ktorú mám z myjavského trhu, domácu od babičiek z kopaníc :), rímsku rascu a malú chvíľočku orestujeme, nie dlho, aby paprika nezhorkla.

Kuraci gulas


Potom pridáme nakrájané mäso a orestujeme tak, aby sa mäso zatiahlo.

Kuraci gulas


Podlejeme troškou vody, pridáme nadrobno nakrájané paradajky a papriku, premiešame, privedieme do varu, oheň zmiernime, hrniec prikryjeme a varíme asi 30-35 minút domäkka.

Kuraci gulas


Keď je mäso mäkké, pridáme najemno nastrúhaný zemiak na zahustenie, najemno nastrúhaný cesnak a majorán. Premiešame a povaríme ďalších 10 minút. Počas varenia gulášu podlievajte po troškách vodou (pridávajte vriacu vodu, ak treba doliať). Nesmie to byť ako polievka.

Kuraci gulas


Ako prílohu môžete podávať s parenou knedľou, ale u nás doma sa guláš vždy jedol s chlebom, takže som skoro ráno ešte piekla domáci chlebík.


Samochvála síce "smrdí", ale trúfam si povedať, že ten môj dnešný guláš bol perfektný. Síce taký skôr indický, ale hlavné je, že bol :) Ďalšia výzva úspešne za mnou.... 




10 komentárov:

  1. ...super, kurací som ešte nikdy nejedol. Teraz keď si už gulášový profík, môžeš skúsiť aj z baraniny :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :))) z baraniny nie, akosi nemaju pekne maso...ale musim ist obzriet tu farmu na cunikov...

      Odstrániť
  2. ahaho aky paradny gulas!! ten moj zasa svinu nezje ani keby zlata bola :D a hovädzina uz mi ide cez uši, vyskúšam podľa teba :) vyzera perfektne

    OdpovedaťOdstrániť
  3. :DDD strasni su ti chlapi.... rozmaznani. Este, ze mi to kura staci, inac neviem. Ale gulas bol dobry aj z kuracieho masa, dokonca mi aj viac chutil, lebo maso zo stehien je take jemnejsie (pre mna). Uz davno som sa nan mohla odhodlat, tolke stratene roky, co som presnivala o gulasi a pritom mi to behal popod nos :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Gratuluju k na pohled uzasnemu gulasi :) Verim, ze musel byt takovy i na chut, mozna i lepsi, a k tomu domaci chleba? To muselo byt perfektni! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem :) na Slovensku sme si akosi nestihli gulasik uvarit, tak som sa rozhodla skusit z kurata a dobre som urobila, vyborny bol :)

      Odstrániť
  5. Ta paprika z myjavskeho trhu sa mi velmi paci :)

    OdpovedaťOdstrániť