sobota 23. júla 2011

Ryža so šošovicou a mrkvou / Rice with lentils and carrots



Ryza so sosovicou a mrkvou




ČO POTREBUJETE:

100ml nelúpanej hnedej šošovice

troška oleja
2 stredne veľké červené cibule
4 menšie strúčiky cesnaku

2 stredne veľké mrkvy
1 bobkový list
(použila som ázijský tej patta)
soľ
voda podľa potreby

200ml ryže 
(použila som Basmati)
1 lyžička sladkej mletej papriky
mleté čierne korenie

ak chcete, hotové jedlo si môžete posypať čerstvou nakrájanou pažítkou alebo koriandrovou vňaťou 


Ryza so sosovicou a mrkvou



AKO POSTUPOVAŤ:

Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. V hrnci zohrejeme olej a cibuľu s cesnakom orestujeme do mäkka.

Ryza so sosovicou a mrkvou



Pridáme šošovicu, ktorú sme vopred prepláchli vodou a na 1 hodinu vo vode namočili a potom scedili. Pridáme tiež očistenú mrkvu nakrájanú na kolieska. Podlejeme trochou vody, pridáme bobkový list a privedieme vodu k varu. Keď sa voda začne variť, oheň zmiernime a prikryté varíme asi 15 minút.

Ryza so sosovicou a mrkvou



Potom pridáme ryžu, ktorú sme si vopred na 30 minút namočili vo vode a scedili. Pridáme vodu, aby bola hladina asi 1 cm nad ryžou, osolíme, pridáme mleté čierne korenie a sladkú papriku, premiešame a prikryté na miernom ohni varíme, kým sa všetka tekutina nevyparí.

Ryza so sosovicou a mrkvou



Hotovú ryžu, vidličkami pretrasieme, aby nezostala zlepená a prevzdušnila sa. Prikrytú potom necháme 10 minút odležať a môžeme podávať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára