štvrtok 9. septembra 2010

Modak

Festival “Ganesh Chaturthi” je oslava narodenia Boha Ganesha. Je to najviac oslavovaný hinduistický festival v Indii. Tento rok festival začína 11.9.


1



Pred samotnými oslavami môžeme všade vidieť sochy Boha Ganesha v každej veľkosti. Väčšina dedín si dopredu objedná veľké sochy, ktoré potom s veľkou slávou rozvážajú do svojich dedín, v sprievode hlučnej hudby. Počas festivalu sa koná Aarti-modlenie, buď spoločne (na dedinkách) alebo individuálne, rodinne.



2


3


4



5


6


7


8


9



Pripravujú sa typické jedlá a sladkosti...


10



... stretáva sa rodina a celá slávnosť sa končí ponorením sochy Ganesha do vody (rieky, mora), ktoré sprevádzajú výkriky “Ganapati Bappa Moraya!”







Predstavujem vám recept na typickú sladkosť, ktorá sa na tento deň pripravuje po celej Indii.

Modak



11100_6282



ČO POTREBUJETE:

na cesto:
200g ryžovej múky 
rovnaké množstvo vody (pomer múky a vody 1:1)
1/2 lyžičky soli
1 lyžička oleja
1 lyžička Maida (biela múka)
extra olej pri pracovaní s cestom

náplň:
1/4 hrnčeka jaggery (palmového cukru)
1/2 hrnčeka čerstvého strúhaného kokosu
1 lyžička ghee
štipka mletého kardamómu (zelený) 


11100_6281



AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si rozpustíme jaggery v panvici. Potom pridáme k jaggery 1 lyžičku ghee a 5 minút na slabom ohni oprážame.

1


Pridáme nastrúhaný kokos, premiešame a za občasného premiešania oprážame asi 10 minút, kým hmota nezhustne. Odstavíme z ohňa, pridáme mletý kardamóm, premiešame a odložíme bokom.

2



Cesto:
Do hrnca dáme vodu, soľ a lyžičku oleja a privedieme k varu. Keď sa voda začne variť, oheň zmiernime a vsypeme ryžovú múku (treba ju pred použitím preosiať) a hneď miešame. Hmota okamžite zhustne a vytvorí cesto. Hneď ju odstavíme z ohňa, hrniec tesne uzavrieme a 5 minút cesto necháme odležať.

3


Potom cesto prenesieme do druhej misky, kde sa nám bude lepšie miesiť. Pridáme lyžičku bielej múky a troška oleja a rukou cesto prepracujeme. Vznikne nám hladká hrudka.

4


Dlaň potrieme olejom a z kúska cesta vymodelujeme guľôčku. Vďaka oleju sa s cestom bude lepšie pracovať. Palcom vytvarujeme z guľôčky mištičku a do nej vložíme za lyžičku náplne. (Palec si môžeme tiež namáčať do oleja. Pôjde to ľahšie.)

5


Guľôčku uzavrieme tak, aby mala špičku a smerom k špičke palcom a ukazovákom po bokoch stlačíme cesto tak, že vytvoríme tvar mieška. Tu sú už pripravené na parenie, tvar nie je výstavný, ale sú to moje prvé :)

6


Na parenie som použila takýto hrniec... do dolného sa naleje asi 5cm vody, naň sa položí hrniec s dierkami v dne.

7


Dno dierkavého hrnca sa potrie olejom (môže sa vystlať kurkumovými listami) a naň uložíme Modak-y. Kúsok od seba by mali byť, lebo parením podrastú.

8


Spodný hrniec dáme na oheň a vodu privedieme k varu. Keď sa začne variť, oheň zmiernime, na hrniec položíme dierkavý hrniec s Modak-mi, tesne uzavrieme a paríme 15-20 minút. Hotové opatrne vyberieme, necháme trošku vychládnuť, ale podávame ešte teplé.


Pripájam ešte video, ktoré som natočila počas Ganesh festivalu u švagrinej. Ako tvarovať Modak.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára