streda 10. marca 2010

Indický čaj s mliekom - Chai

Indický čaj nájdete v Indii "na každom rohu". Vo veľkomestách, v malých mestách, na dedinách, popri diaľniciach, či v zastrčených uličkách. Čaj s mliekom je neodmysliteľnou súčasťou každodenného života väčšiny obyvateľstva tejto krajiny. 





ČO POTREBUJETE:
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

1 a 1/3 hrnčeka vody
1 - 2 lyžičky cukru (alebo podľa chuti)
2 plochšie lyžičky kvalitných indických čajových lístkov (sušený čierny čaj)
2/3 hrnčeka plnotučné mlieko





AKO POSTUPOVAŤ:

Vodu dáme do hrnca a privedieme do varu. Pridáme sypaný čaj, cukor, oheň zmiernime a minútku povaríme. Záleží, aký silný chcete čaj mať. Pridáme mlieko a varíme ho tak, že ho necháme zovrieť, oheň zmiernime, aby nevykypel, znova necháme zovrieť a znova zmiernime. Potom oheň vypneme a čaj necháme ešte chvíľku pod pokrievkou. Potom ho scedíme a rozdelíme do hrnčekov.



Na dochutenie čaju sa môže pridať do vody pred pridaním sušeného čaju aj zelený kardamóm, muškátový oriešok alebo škorica a vznikne vám Masala Chai.





* * *

VARIÁCIE NA CHAI 
(hrnček použitý ako odmerka má 150ml) 


Chai s palmovým cukrom 

ČO POTREBUJETE: 

½ hrnčeka mlieka 
½ hrnčeka vody 
2 plochšie lyžičky sypaného čaju 
½ lyžičky nastrúhaného zázvoru 
Štipka mletého kardamónu 


AKO POSTUPOVAŤ: 

Vodu privedieme k varu. Pridáme čaj, palmový cukor, zázvor a kardamón. Povaríme dve minúty tak, že ho necháme zovrieť a oheň zmiernime, aby nám nevykypel, znova necháme zovrieť a znova oheň zmiernime. Ďalšie dve minúty necháme lúhovať pod pokrievkou. Zvlášť uvaríme mlieko. Do hrnčeka dáme najprv čaj (scedíme) a potom mlieko. Prelejeme z hrnčeka do hrnčeka, čím sa premieša a troška napení. Podávame horúce. 



* * *


Zázvorový chai 

ČO POTREBUJETE: 

1 hrnček mlieka 
1 hrnček vody 
2 lyžičky cukru 
2 lyžičky sypaného čaju 
½ lyžičky sušeného zázvoru 
½ lyžičky strúhaného čerstvého zázvoru 


AKO POSTUPOVAŤ: 

Postupujeme tak, ako v predchádzajúcom recepte.


* * *


Vianocny chai


Masala chai 

ČO POTREBUJETE: 

700ml mlieka 
9 - 10 lyžičiek cukru (alebo podľa chuti)
4 - 5 lyžičiek sypaného čaju 
½ lyžičky mletého kardamónu 
½ lyžičky strúhaného muškátového orieška 


AKO POSTUPOVAŤ: 

Všetky suroviny dáme do hrnca a mlieko privedieme k varu. Oheň zmiernime a potom opäť privedieme k varu, opäť zmiernime, dávame pozor, aby nám čaj nevykypel, varíme asi 8 minút. Potom hrniec zakryjeme pokrievkou a čaj necháme lúhovať ďalšie 2 minúty. Scedíme a čaj podávame horúci. 



* * * 


Konkani chai 

ČO POTREBUJETE: 

4-8 lyžičiek cukru 
6 lyžičiek sypaného čaju 
2 hrnčeky vody 
½ lyžičky mletého kardamónu 
½ lyžičky strúhaného muškátového orieška 
2 hrnčeky kokosového mlieka 


AKO POSTUPOVAŤ: 

Vodu a všetky suroviny okrem kokosového mlieka dáme do hrnca. Vodu privedieme k varu, zmiernime, opäť privedieme k varu a opäť zmiernime a na miernom ohni čaj varíme 2 minúty. Potom pridáme kokosové mlieko a hrniec ihneď odstavíme z ohňa. Po pridaní kokosového mlieka, čaj už ďalej nevaríme. Scedíme a podávame horúci. 



* * * 


Tulsi chai 

ČO POTREBUJETE: 

½ hrnčeka mlieka 
½ hrnčeka vody 
1 a ½ lyžičky cukru 
1 lyžička sypaného čaju 
2-3 ks guľatého čierneho korenia; podrvené 


AKO POSTUPOVAŤ: 

Všetky suroviny dáme do hrnca. Vodu s mliekom privedieme k varu, zmiernime, opäť privedieme k varu a opäť zmiernime. Čaj varíme 2 minúty. Hrniec zakryjeme pokrievkou a necháme 2 minúty lúhovať. Scedíme a čaj podávame horúci.

3 komentáre:

  1. Ked som zila u mojich indickych hostitelov v USA, ti tam zvykli pridavat aj trosku zazvoru :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mnam s manzelom si robíme "chai" velmi často..aj v roznych variáciách..hlavne na jesen :)

    OdpovedaťOdstrániť